Zeeuwse platte oesters 6 stuks

7,45

SKU: 204316 Categorieën: , ,

Beschrijving

Smaak: een romige, minder zilte, maar al met al delicate en fijne smaak.

De platte oester werd volop in Zeeland gekweekt tot de ijzige winters van de jaren zestig bijna het gehele oesterbestand vernielden. Voor de heropstart van de Zeeuwse oester importeerde men Franse oesters. Helaas kwamen de oesterboeren er te laat achter dat deze besmet waren met Bonamiasis, een desastreuze oesterziekte. Opnieuw waren binnen een mum van tijd alle platte oesters verdwenen. De oesterkwekers voerden toen Bonamiasis resistente Japanse creuses in. De beestjes pasten zich perfect aan en werden de nieuwe “Zeeuwse oesters”.

Tot in 1983 duikers in de Grevelingen naar een vermiste zeilboot zochten en miljoenen platte oesters ontdekten. Het meer was aan de epidemie ontsnapt. De handel in de Zeeuwse platte oester kwam opnieuw op gang. De kwekers van Yerseke pachtten meteen gronden in de Grevelingen en visten deze zo goed als leeg. Door het vele heen en weer varen, raakte ook de Grevelingen besmet.

Het kweekproces van een Zeeuwse platte oester is hetzelfde als die van de Zeeuwse oester, maar de platte oester is gevoeliger voor ziekten en moet daarom nauwkeurig gecontroleerd worden. Dit neemt veel tijd in beslag. Ook plant deze oester zich moeilijker voort dan een creuse. Platte oesters planten zich namelijk op oudere leeftijd voort en hoe ouder de platte oester wordt, des de vatbaarder is hij voor Bonamiasis.

Resultaat: weinig broed. En dat terwijl oesterlarfjes het al flink lastig hebben om te overleven. Door dit alles kan het wel tot zes jaar duren voordat de platte oester klaar is voor consumptie.